Kuhinja v črni barvi? Je to res pametna odločitev?

 

Približno 1 leto nazaj sva se odločila za prenovo najine, nekaj več kot 30 let stare hiše. Opremljanja sem se res veselila in že od začetka imava nekaj idej, od katerih ne odstopava. Še posebej jaz ne. In vesela sem, da imava z možem podoben okus ali pa vsaj (dokaj mirno) najdeva kompromis.

Zdaj, ko so groba dela končana in so se začele končne odločitve glede notranje opreme, pa se o nekaterih najinih začetnih idejah vseeno sprašujeva, če so pravilne… Ena izmed njih je definitivno KUHINJA V ČRNI BARVI. Je to res pametna odločitev?

Najprej predstavljam nekaj črnih lepotic, najdenih na Pinterestu (sem že kdaj omenila, kako obožujem to zakladnico idej?), ki so me še posebej navdušile.

Oblikovalci obožujemo črno barvo: na sebi, v prostoru, na tiskovinah… Črna barva je res kraljica med barvami. Vsaj zame. Ampak kuhinja, kjer dominira črna barva? Nikakor nimam pomisleka, da bo zaradi črne barve prostor preveč resen ali hladen. Od te barve pričakujem predvsem prefinjenost, elegantnost, čistost. In drugačnost. Imam pa pomislek glede čiščenja. Res je, na črni barvi se hitro poznajo odtisi, prah, maščoba… Ne verjemite proizvajalcem, ki trdijo, da imajo tak material v črni barvi, kjer se vsa ta umazanija ne pozna. Nekaj takih sva srečala tudi na letošnjem Sejmu DOM v Ljubljani.

In ravno zaradi tega sem začela razmišljati o drugih barvah kuhinje. Predvsem o beli. V svoji karieri notranje oblikovalke sem naredila največ belih kuhinj. Predvsem zaradi želje strank. In tako sem zrisala tudi najino kuhinjo v beli barvi. In kaj sem ugotovila? Bela barva je PREVEČ VARNA IZBIRA. Tako kot je varna izbira bela fasada v kombinaciji s sivo. In jaz ne maram varnih izbir. Sploh pa ne v svojem stanovanju, kjer se lahko vseeno malo sprostim (vsaj kolikor mi dovoli mož).

In tako se je vrnila prva ideja, ČRNA BARVA. Za enkrat sva se odločila za  mat material FENIX (fronte kuhinje in pult), za katerega sicer obljubljajo veliko: od tega da je odporen na praske in obrabo, na prstne odtise, vročino, kisline in čistila, ima posebno »soft touch« površino… Prijatelja, ki imata črno kuhinjo iz tega materiala, nista ravno prepričana o vseh teh obljubah, predvsem o prstnih odtisih in o umazaniji ne. Je pa res, da je ta material enostaven za čiščenje in vzdrževanje. Ampak kateri material pa je odporen na umazanijo? Tisti, ki ga vsak dan očisti čistilka 🙂 Res mi je pomembna čistoča, ampak tudi estetika in moj osebni stil mi veliko pomenita. Torej, za enkrat ostaja naša kuhinja ČRNA! Sem se pa pri oblikovanju kuhinje držala naslednjega:

1. Vsaka dominantna barva potrebuje svoj kontrast. Drugače je težko dominantna. Je samo barva. Kontrast je lahko samo v detajlih. Vendar prav te detajli ustvarijo igrivost in povežejo kuhinjo z ostalimi elementi v prostoru. Še posebej je to pomembno pri črni barvi. Ne želim enodimenzionalnosti, zato sva za naš kontrast izbrala hrastov furnir, v eni izmed predlogov tudi nekaj bele barve. In obvezno rumen KitchenAid 🙂

2. Odstranila sem vse odprte police v črni barvi, kjer bi se lahko nabiral prah.  

Nastalo je že kar nekaj barvnih kombinacij, tukaj predstavljam le tiste, ki ostajajo “v igri”.

Ne vem, še vedno nisem 100%, lahko pa rečem, da so kuhinje v črni barvi res le za pogumne in za tiste, ki radi eksperimentirajo. Upam, da vam čim prej pokažem, kako se je izkazal najin eksperiment. Če se ne bova v kratkem odločila za drugo barvo.

 

Za poklic notranje opremljevalke sem se odločila, ker verjamem v moč prostora.

Ste se odločili, da me kontaktirate, pa ste vseeno preleni, da bi pogledali pod zavihek KONTAKT?

 

Naj vam olajšam:

Petra Kralj, dipl. dizajnerka

041/944-274

info@pkinpika.si

 

Dobrodošli 🙂

PK

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja