slogan: NAZAJ K NARAVI

 

Že nekaj časa je moderna NARAVA. Popravek – narava je vedno moderna. NAZAJ K NARAVI je postal že kar slogan, ki se uporablja v prehrani, modni industriji, opremljanju interierjev, grafičnem dizajnu in dizajnu nasploh. Naravni okusi, materiali, elementi, teksture in strukture, rastlinski in živalski vzorci, v bolj ali manj abstraktni obliki, prežemajo naš svet že od nekdaj. Le da se skozi različna obdobja menjajo vzorci, barve, intenzivnost, vrste rastlin, vrste lesa, kamna…

Sama sebe sicer nimam za ljubiteljico preveč kičastih detajlov. Ne me narobe razumeti, spoštujem vse stile in tudi iz, na videz “ne mojega stila”, včasih črpam inspiracijo za ustvarjanje. Pretiravanje z močnimi cvetličnimi vzorci in honke v mestnih okoljih pa so malo preveč za moj okus. Verjamem, da za vse obstaja svoj čas in prostor.

Slogan NAZAJ K NARAVI je všeč tudi meni. Čutim ga. In rada ga uporabljam pri opremljanju. Zadnje čase v prostore še posebej vključujem žive rastline (umetnih ne prenesem), ker se mi zdi, da vdahnejo življenje. Dodajo tisto piko na i. Sama sicer nimam rastlin v stanovanju. Ne še. Vendar so v mislih in načrtih za našo prenovljeno hiško. Moja zaobljuba je (pa čeprav ni novo leto), da se naučim skrbeti za njih. Jih vzgajati. Ker res obožujem atmosfero, ki jo ustvarijo v prostoru.

In kaj je pri opremljanju prostorov v zadnjem času še posebno opazno (torej moderno)?

LES. V taki in drugačni obliki. Nekaj časa so namesto parketa v hiše polagali keramiko. Vendar nič ne more nadomestiti prijetnega občutka, ko zjutraj z bosimi nogami stopimo na lesena tla. Tudi keramika v imitaciji lesa ne. Les je lep, naj tak tudi ostane. 🙂 Leseni stoli, lesene hrastove mize, leseni art decojevski pohištveni elementi. Les v kombinaciji z marmorjem, terrazzom, z močnimi ali nežnimi barvami. Les v kombinaciji z rastlinami.

MARMOR, TERRAZZO, BRUŠEN BETON. Še nedolgo nazaj sta marmor in terrazzo veljala za zastarela materiala, danes se vračata v velikem slogu. Beton? Kdo bi pred nekaj leti pomislil, da bi v stanovanju pustil vidno steno iz betona? Vsi omenjeni materiali se še posebej uporabljajo v industrijskem stilu opremljanja.

FLAMINGO. Na kozarcih, krožnikih, blazinah, tapetah. Ja, tudi kot blazina za v vodo.

FILODENDRON, PRAPROT in druge zelene rastline. Kot motiv na tekstilu, tapetah ali kot živa rastlina v prostoru. Tudi ANANAS sem že večkrat zasledila.

Tega spiska ne bom dokončala, ugotavljam namreč, da težko opredelim vse, kar je danes moderno. Naštetih je le nekaj tistih elementov, ki ste jih vsi zagotovo opazili. Še posebej flaminge. 🙂 Mislim, da se je spet, sicer v svoji pojavni obliki, vrnilo obdobje eklekticizma – mešanje in spajanje različnih stilov, starega in novega. Vsem pa je skupen moto NAZAJ K NARAVI. In prav je tako.

 

Vse referenčne fotografije so vzete iz Pinteresta. Lahko si jih ogledate (in veliko drugih) tudi na mojih Pinterest boardih na https://www.pinterest.com/pkinpika/.

 

Za poklic notranje opremljevalke sem se odločila, ker verjamem v moč prostora.

Ste se odločili, da me kontaktirate, pa ste vseeno preleni, da bi pogledali pod zavihek KONTAKT?

 

Naj vam olajšam:

Petra Kralj, dipl. dizajnerka

041/944-274

info@pkinpika.si

 

Dobrodošli

PK


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja